top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΕιδικό Δημοτικό Σύρου

Δραστηριότητα 3: Μικρές συμβουλές για μια ομαλή καθημερινότητα!






Αγαπητές οικογένειες,


Σε αυτές τις δύσκολες μέρες που ζούμε, όπου μας κατακλύζει ο φόβος και η αγωνία για την υγεία τη δική μας και των αγαπημένων μας, η σκέψη μας είναι ακόμα περισσότερο σε εσάς.. Αναγνωρίζουμε πόσο πιο δύσκολη είναι η καραντίνα για τους μαθητές μας και για το λόγο αυτό, έχουμε να προτείνουμε κάποιες μικρές συμβουλές και τρόπους να κυλήσουν οι μέρες όσο το δυνατόν πιο ομαλά, μέχρι να ξαναγυρίσουμε στις ζωές μας και στο σχολείο μας!


  • Προσπαθούμε καταρχάς να είμαστε οι ίδιοι οι γονείς ψύχραιμοι και να διατηρήσουμε ένα κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας εντός σπιτιού.



  • Οι ρουτίνες είναι σημαντικό να υπάρχουν στη ζωή μας για να μας οργανώνουν και ακόμα περισσότερο στα παιδιά. Διατηρήστε κάποιες βασικές που ήδη έχετε στην οικογένεια σας και δε χρειάστηκε να αλλάξουν λόγω των ημερών και ενισχύστε άλλες, Για παράδειγμα, μοιράστε αρμοδιότητες και ενισχύστε την ενασχόληση των παιδιών με καθημερινές δραστηριότητες του σπιτιού. Μπορεί να είναι .…














.....και πολλές άλλες δραστηριότητες, αντίστοιχες πάντα στην ηλικία και στις δεξιότητες του κάθε παιδιού.



  • Οι δραστηριότητες αυτές, μαζί με άλλες εκπαιδευτικές και δημιουργικές όπως..

















  • αλλά και όσες αφορούν στη φροντίδα και την υγιεινή των παιδιών, όπως:

















Είναι σημαντικό να είναι οργανωμένες και σταθερές μέσα στην ημέρα και ίσως και καταγεγραμμένες σαν ημερήσιο πρόγραμμα. Θα μπορούσαν μάλιστα, για όσα παιδιά το έχουν ανάγκη, να είναι και οπτικοποιημένο. Για παράδειγμα:

….και όσες άλλες δραστηριότητες έχετε στη ρουτίνα σας. Θα μπορούσαμε μάλιστα να σας βοηθήσουμε σε αυτό, προσαρμόζοντας το πρόγραμμα του κάθε μαθητή /τρια μας.



  • Δεν ξεχνάμε και δραστηριότητες για τα παιδιά, εξωτερικές και μέσα στο σπίτι, που μπορούν να είναι ασφαλείς και απαραίτητες ώστε να εκτονώσουν την ενέργειά τους, όπως:















  • Και παρόλο που θέλει πολύ προσοχή στις επαφές μας με τους άλλους, μόνο μέσα στην οικογένειά μας και με πολύ προσοχή, μπορούμε και χρειάζεται να είμαστε τρυφεροί, δημιουργικοί και να χρησιμοποιήσουμε την αγκαλιά και το παιχνίδι, τόσο για να εκτονωθεί μια ένταση, όσο και για να αλληλοστηριχθούμε. Μπορούμε λοιπόν να:









Αλλά και να..









Ας είναι όλα λοιπόν στο πρόγραμμα και ας «εκμεταλλευθούμε» αυτές τις μέρες στο σπίτι για να έρθουμε ουσιαστικά κοντά! Κάνουμε οικονομία ενέργειας και δυνάμεων, μοιράζουμε το χρόνο, τόσο σε ατομικές όσο και σε συλλογικές δραστηριότητες και προσπαθούμε να αξιοποιούμε την τεχνολογία και τα μέσα της ( υπολογιστή, i pad, τηλεόραση), όσο το δυνατό πιο δημιουργικά και όχι αποκλειστικά σε αυτά. Ακόμα κι αν τα παιδιά επιθυμούν να παραμένουν για πολύ ώρα, προσπαθούμε να είναι με διαλείμματα και να εντάσσουμε και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προτείνονται από το σχολείο, καθώς και εκπαιδευτικές ταινίες, παραμύθια ακουστικά κλπ.



  • Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και βλέπουμε πως έρχεται η ένταση στα παιδιά, προσπαθούμε να αποφύγουμε να γενικευθεί και να γίνει έκρηξη! Θυμόμαστε αυτό..



Προσπαθούμε να εναλλάσσονται οι ρόλοι στους γονείς και να μην αναλαμβάνει πάντα το ίδιο πρόσωπο τη διαχείριση. Οικονομία δυνάμεων και μοίρασμα!


Προσπαθούμε επίσης να βρούμε εναλλακτικές και να αποφορτίσουμε την ένταση, αποπροσανατολίζοντας το παιδί, είτε δίνοντας δραστηριότητες να εκτονωθεί και να χαλαρώσει. Κάτι κινητικό όπως:








Παιχνίδια όπως:















αλλά και ο,τι άλλο μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση, όπως:










Και το πιο σημαντικό μετά για όλους μας, να μας δώσει πάλι ασφάλεια..



  • Παραμένουμε σε επικοινωνία με το σχολείο και εκφράζουμε όποια τυχόν απορία ή βοήθεια θα θέλαμε από τους εκπαιδευτικούς. Παραμένουμε ενωμένοι για να ξεπεράσουμε κι αυτή τη δυσκολία και να ξαναανταμώσουμε!


Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

30 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page